Blogs

Kerstbrief december 2019

Lieve mensen,
In augustus dacht ik: Over drie maanden begint de kersttijd alweer met zijn kale bomen, mistig weer en al het gedoe met kaartjes, kadootjes, lichtjes. Ik kon me, in de zomerzon, niet voorstellen dat ik er zin in zouden hebben. En dan is het eind november, de blaadjes zijn van de bomen en DHL brengt een grote doos met kerstkaartjes van onze sponsorkinderen. Ze zien er zo leuk uit, een feest van kleur, plakwerk, kindertekeningen en -handschriften! De stemming slaat helemaal om, en wat je je niet kon voorstellen gebeurt weer: Laat maar komen die Kerst!

Een kerstkaart voor de sponsor
Zelfgemaakt door een van de kinderen

Behalve individuele kerstkaarten vragen we ook altijd kaartjes te maken voor de donateurs, die immers ook aan alle projecten bijdragen, vooral die van de doven, de universiteitsstudenten en de voedselondersteuning.

Het is een beetje mis gegaan dit jaar. Er kwam een stapel prachtige kaarten maar soms waren ze geheel blanco. In die gevallen hebben we zelf voor de tekst gezorgd.

Ondertussen is er ook al een heel pak met uw kerstkaarten onderweg naar Santo Domingo. We hopen dat ze op tijd aankomen. Je weet het nooit met de Dominicaanse douane.

Dank ook als u het controleformulier meestuurde! Niet aan toe gekomen: Wilt u het dan alstublieft nog even doen (ook als alle gegevens kloppen!)? Mag ook per mail.

Wilt U een kaartje sturen naar uw sponsorkind? Dat kan tot 20 januari, dan nemen wij die mee:
Adres: Bonendaal 30 7231 GH Warnsveld. Met vermelding van naam en kindnummer op de envelop.

Naar goede gewoonte kijken we terug wat 2019 bracht aan goede dingen. De jongens van het tehuis ENED bezochten een Landbouwexpositie en waren dol op de geitjes. De dovenschool in SFM hield een “Dag van de Creativiteit” met spelletjes, knutselwerk en presentaties.

Dag van de Creativiteit

Trots zijn we op onze 15 geslaagden (5 jongens en 10 meisjes) van de middelbare school. Daarvan deden enkelen de  opleiding verpleegkunde . Heel trots zijn we op een van de dove en slechtziende  jongens die in Santa Rosa slaagde voor zijn middelbare school. Uitzonderlijk trots zijn we op Miguel Heredia  die met Heel veel Lof (Magna cum laude) slaagde aan de universiteit in Wis- en Natuurkunde. Inmiddels geeft hij les geeft op een basisschool, terwijl hij ook verder studeert. Eindelijk kan hij thuis financieel bijdragen.

Trots op zijn diploma!

Maar niet alles gaat goed. Kinderhulp betaalt al meer dan 10 jaren de huur en het onderhoud van een gebouw (’n villa) dat als school prima functioneerde voor de dovenschool CESSA in Boca Chica. Er moesten allerlei aanpassingen komen (kosten!) om het gebouw helemaal te laten voldoen aan de regels van Onderwijs. Blij waren we in juli met het bericht dat het Ministerie van Onderwijs nu een echt schoolgebouw aan CESSA heeft toegewezen. Die blijdschap sloeg bij het betreden van het nieuwe gebouw om in grote teleurstelling: Het ligt ver buiten de twee woonkernen, waardoor de kinderen veel langer onderweg zijn en het vervoer duurder is. Er zijn maar 2 lokalen met vieze muren voor 4 juffen. Bovenal: Er is geen water en geen elektriciteit. Of dat allemaal volgens de regels is?
Wij vinden het een grove discriminatie van dove kinderen en zijn bezig op allerlei niveaus hiertegen te protesteren.

Helaas is onze financiële situatie de laatste jaren behoorlijk verslechterd, deels door vergrijzing van ons sponsorbestand maar ook doordat er minder binnenkomt aan donaties, bijvoorbeeld door acties. Het aantal kinderen dat gesponsord wordt ging evenredig achteruit.

Voor mij niet bepaald een mooie situatie om het werk aan de nieuwe bestuursleden over te dragen. Maar: Ze hebben er zin in! Eind januari vertrekken we naar de Dominicaanse Republiek voor de overdracht ter plekke. De overdracht in Nederland is op 5 april gepland in Zutphen. Dat doen we, naar goed Dominicaans gebruik met een feestje, waarvoor we u als sponsor en donateur van harte uitnodigen! Geweldig als u komt! De officiële uitnodiging komt binnenkort.

We waarderen het enorm dat u ons helpt de kinderen naar school te laten gaan, gezinnen te steunen en het ook scholen mogelijk maakt beter les te geven. Heel veel dank dat u dat ook dit jaar weer heeft gedaan!

Leerlingen van de opleiding Verpleegkunde oefenen met “een patiënt”

Tot slot vraag ik uw aandacht voor de kerstactie. Dat is een goed gebruik geworden en stelt ons in staat net iets meer te doen. Ik moest even wennen aan het doel voor dit jaar dat door de verpleegopleiding aan de Padre Zegri School werd aangevraagd en waar ik mijn “loopbaan” nu mee afsluit. Die begon in 1984 o.a. met een actie voor de start van de “Doña Ank Vakschool” in Nigua, om cursussen voor moeders mogelijk te maken. Nu vind ik het een prachtig doel, aan dezelfde school, waardoor begin en einde en de kerstgedachte samenvallen: een “geboortesimulator” voor de opleiding Verpleegkunde aan de Padre Zegri School in Nigua. Kosten ± € 7.800. Wilde ganzen ondersteunt deze actie!

Feliz Navidad y un Año nuevo de Felicidad y Prosperidad
Fijne Kerst en heel veel dank! Dat het u goed moge gaan in 2020.

Gea Moser