Blogs

Nieuwsbrief september 2019

¡Hola padrinos!

Hield u het uit met deze tropische zomer met temperaturen waarbij onze Dominicaanse sponsorkinderen vrijwel dagelijks hun schoolwerk doen? Gelukkig dat het vakantie was! Maar toch: de “gewone” scholen zijn 19 augustus weer begonnen, de dovenscholen een week later, om meteen weer te sluiten vanwege de orkaandreiging. “ Dorian” boog gelukkig af maar zorgde wel voor drukkende hitte, veel regen en stormwind. Het begin van het orkaanseizoen valt vaak samen met het einde van de vakantie, begin van het schooljaar.

Geen vakantie voor onze equipo’s. Zomer en vakantie, dat zit er voor de leden van onze equipo’s niet echt in. Voor Fanny, onze secretaresse en contactpersoon is het juist een heel drukke tijd: op alle projecten moeten de uniformen en spullen voor het nieuwe schooljaar gedistribueerd worden. Voor dat je die kunt uitdelen, moeten ze gekocht worden. Het equipo in Nigua koopt de spullen voor Nigua en San Pedro de Macoris , de andere projecten doen het zelf, met of zonder hulp van Fanny en andere equipoleden. De kinderen komen met hun moeder, oma of andere verzorger op school en samen wordt beslist en uitgezocht wat voor wie is en voor welk leerjaar. Een heel gepuzzel. De ouders/verzorgers tekenen voor ontvangst en daarna vertrekt de een na de ander met een grote zak richting thuis.

Het equipo ging ook naar Nagua. Een moeilijke klus omdat de huiswerkschool niet meer bestaat en de ruim 40 kinderen over 10 onderwijsinstellingen in 3 wijken verdeeld zijn. Toch lukte het op een inventieve manier: alle sponsorkinderen werden  uitgenodigd naar een warenhuis te komen en daar werd gezamenlijk per kind ingekocht. Of ze een ijsje hebben gehad? Ik hoop het!

Boodschappen doen in het warenhuis

Wat er in die zakken zit:  uniform ( bloes en broek), gymkleding, schoenen, sokken, schriften/werkboeken, schrijfmateriaal en elke 2 jaar een rugtas. Totaal bedrag per kind: ruim € 100, afhankelijk van de maat en de boeken. Het schoolgeld komt daar straks bij. Fantastisch toch! Dank zij u en ons kunnen deze kinderen verder!

Wat niet (meer) kan! Die grote gele of blauwe plastic zakken waar elk warenhuis en supermarkt je boodschappen in verpakt! Een oplossing hebben we nog niet, daaraan mag de komende tijd gewerkt worden. Misschien hebt u een idee? Laat het weten! Feit is dat er  in de Dominicaanse Republiek vanaf 2024 er geen plastic zakken meer uitgereikt mogen worden. Als wij ze al eerder kunnen vervangen, zou dat geweldig zijn, want de plastic soep in de oceaan wordt ook gevoed door de Dominicaanse rivieren die daarin uitkomen. Dat hebben we met eigen ogen gezien.

Rapportinformatie. Niet alleen de aanschaf en de distributie van de schoolspullen is veel werk, ook het verzamelen van de informatie en de rapporten. Officieel mogen scholen niet aan derden rapporten verstrekken, alleen aan ouders of verzorgers. In Nigua, waar ons kantoor is en we al jarenlang met de school samen werken, is dat geen probleem.  

Kevin naast Beata, de directrice van ENED

Ondanks al onze ondersteuning kun je niet alle (relationele) problemen in een gezin oplossen. Zo moest  in het begin van deze vakantie een van onze sponsorkinderen het huis uit vanwege zware verwaarlozing en mishandeling. Gelukkig was er plaats in het jongenstehuis ENED en daar werd Kevin  met alle liefde en zorg opgenomen. Zorgelijk dat Kevin het 10e kind in drie jaar tijd is dat naar een tehuis moet. De vraag is: wordt er tegenwoordig sneller hulp gevraagd door bijv. buren of familie als een kind verwaarloosd en mishandeld wordt of neemt het aantal gevallen echt toe? Volgens Fanny beide, mede te wijten aan de slechte (financiële en sociale) omstandigheden in sommige gezinnen. Stiefkinderen zijn de eerste slachtoffers. Het is fantastisch te zien hoe deze jongens en meisjes in de tehuizen opbloeien en het na een aantal jaren meestal goed doen.

Goed geleerd? We hopen dat uw sponsorkind goed geleerd heeft en over kan. Als het klaar is met school, heeft u met hem of haar het doel bereikt, en dat is geweldig! We vragen u een nieuw kind verder te helpen want uw hulp is nog steeds nodig voor onze gezinnen in nood en onze dove kinderen.

Opvolger: zoals u hebt kunnen lezen, stoppen Arnold ( administrateur ) en ik (sponsorcontact) volgend jaar. Het bestuur wordt aangevuld met 4 nieuwe personen (vrijwilligers net als wij). Om de sponsoradministratie goed over te kunnen dragen moet die up to date zijn. We hebben daarbij uw hulp nog een keertje nodig.

U vindt hierbij een  formulier met uw gegevens. Wilt u die bekijken, zo nodig corrigeren en aanvullen, en  z.s.m. terug sturen? Dank!

Ideetje: Voeg een mooie kaart voor uw sponsorkind erbij!  Mag van Kerst, mag gewoon!

Beetje Spaans voor sponsors:      

Dank voor je (mooie) rapport  – Gracias por tu nota (bonita))! Me encanta.

Ik ben trots op je   – Estoy orgulloso de ti!

Ik hoop dat je weer je best doet  – Espero de ti que te esfuerzes otra vez

Heel veel liefs van je padrino – Te mando todo mi cariño y abrazos

Veel plezier met het rapport van uw sponsorkind!  Ik ben trots op u dat we dit samen bereiken! Heel veel dank!

Padrinos van een sponsorkind in Nagua:  Onze excuses voor de gebrekkige informatie . Maar wees niet ongerust, ook uw kind gaat weer naar school!  

Uw sponsorcontact, Gea Moser

Moeder en zus tegelijk! Zij zorgt al meer dan 6 jaar voor haar broers en kind.
Gelukkig kunnen ze rekenen op onze hulp.