Blogs

Corona zorgt voor extra armoede

17 Mei 2020 – Terwijl in Nederland de basisscholen weer opgestart zijn is het in de Dominicaanse Republiek nog niet zover. Tot dusver zijn er geen signalen dat daar binnenkort verandering in komt. En waar helaas ook geen verandering in komt is de toenemende armoede in de Dominicaanse Republiek.

Door de enorme terugval van het aantal toeristen zijn veel mensen hun werk kwijt geraakt. De gevolgen zijn enorm. Geen werk betekent in de meeste gevallen, geen inkomsten. De regering helpt nauwelijks. Arme gezinnen krijgen een klein beetje extra geld, maar dat is absoluut onvoldoende om te overleven. Zij zijn afhankelijk van kleinschalige hulp van kerken of vrijwilligers. De vele illegalen zijn helemaal afhankelijk van deze kleinschalige hulp.

Nieuw in het straatbeeld zijn de rijen voor de winkels met voedingsmiddelen. Door de verminderde aanvoer van producten uit het buitenland is er schaarste ontstaan. En door de schaarste zijn de prijzen gestegen. Een erg zorgelijke situatie. Sommige mensen proberen door het starten van een eigen “winkel” (een tafeltje langs de kant van de weg waar ze bv. fruit per stuk verkopen) toch nog wat geld te krijgen.

In de pakketten zitten ook schoonmaakmiddelen en zeep!

Hoewel onze Stichting niet gericht is op voedselhulp hebben we eenmalig geld overgemaakt om voor ruim 30 arme gezinnen die aan ons programma meedoen een (voedsel)pakket samen te stellen. Deze gezinnen zijn gewend om maaltijden te krijgen via de scholen van hun kinderen. Maar omdat de scholen gesloten zijn stagneert deze route al maanden. Het voedselpakket helpt hen twee weken verder……….